Stöldskydd med SmartWater

Bostadsrättsföreningen Graniten har stöldskyddsmärkt samtliga lägenheter och utrymmen med SmartWater märk-dna.

SmartWater är den moderna tidens märkning som kopplar objekt till dess ägare och kriminella till brott, av Polisen kallat märk-dna, idag mest känt för att skydda svenska kyrkors koppartak och kopparledningar vid vår järnväg.

SmartWater är en färglös kriminalteknisk ”märk-DNA” vätska som fluorescerar i ultra-violett ljus (UV) och innehåller en unik kriminalteknisk kod. SmartWater ger ägandebevis och länkar beslagtaget gods till ägaren. Den unika koden binder också kriminella till ett specifikt brott. Framförallt avskräcker det brottslingarna!

SmartWater är baserad på flytande metaller och har därför en mycket längre livstid än konkurrerande märk-DNA baserade på organisk eller syntetisk DNA.

SmartWater märk-dna finns som stöldskyddsmärkning samt som rån-/inbrottsspray.

MärkDNA har uppmärksammats av media i samband med polisens satsning på att introducera MärkDNA till privatpersoner i Danderyd, Lidingö & Tyresö. Dessa tre områden har under en tid varit utsatta för inbrott och valts ut som bostadsområden som får prova på MärkDNA.

I Storbritannien har MärkDNA använts i över 15 år och inbrotten har gått ner med mellan 40-80% i de områden som genomfört märkningen, säger Niklas Thell.

Enligt uppgift från Polismyndigheten kommer samtliga polisbilar i länet kommer att utrustas med UV-lampor. Dessa specialficklampor ska användas för att lättare hitta DNA-märkt stöldgods.

SmartWater levereras av företaget Eurosafe.

Länkar
Eurosafe, SmartWater ”Märk-DNA”
SmartWater Sweden
Tidningen Sambandet, Ny DNA-teknik
Polisen hittar stöldgods med hjälp av MärkDNA
Wikipedia, SmartWater
Lokaltidningen Mitti, Nu dna-märker Jesper familjens värdesaker
Länsförsäkringar Värmland, SmartWater
Polisen satsar på att minska inbrotten med SmartWater
Operation Danderyd

Kommentera